https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

NFC Ne İşe Yarar? NFC Hangi Alanlarda Kullanılır?

Son otuz yılda dijital dünya hızla değişti. İnternetin hayatımıza girmesiyle başlayan bu dönüşüm telefonlarımızın neredeyse süper güçlere sahip akıllı cihazlar haline gelmesini sağladı. Bugün cep telefonlarımızı iletişimden eğlenceye, sağlıktan alışverişe, akıllı ev kontrolünden bankacılık ve finans işlemlerine kadar hayatımızın neredeyse her alanında kullanıyoruz. NFC teknolojisi ile kimlik okutma ve doğrulama işlemlerimizi güvenli bir şekilde telefonumuzdan yapabiliyor, evimizin konforunda banka hesabımızı açabiliyor, markette ya da toplu taşımada sadece telefonumuzu kullanarak saniyeler içinde ödeme yapabiliyoruz. Peki, ismini giderek daha sık duyduğumuz bu teknoloji hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Bu yazımızda, NFC hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bir araya getirdik.

NFC Nedir?

Açılımı “Near Field Communication” yani “Yakın Alan İletişimi olan” NFC, adından da anlaşılacağı gibi iki cihaz arasında çok kısa mesafede kablosuz veri alışverişi yapılmasını sağlayan bir iletim teknolojisidir. Diğer kablosuz iletim teknolojilerinden farkı daha düşük enerji tüketimine ve daha yüksek güvenlik seviyesine sahip olmasıdır. NFC ile veri aktarımının gerçekleşebilmesi için her iki cihazın da NFC çipine sahip olması ve cihazların birbirine aralarında sadece birkaç santimetre mesafe olacak şekilde yaklaştırılmaları gerekir.

NFC’nin temeli çok uzun zamandır bildiğimiz RFID teknolojisine dayanır. En basit haliyle RFID, satın aldığınız bir üründeki etiketin aktif bırakılması ya da sökülmemesi halinde mağazadan çıkarken alarmların ötmesini sağlayan bir radyo frekansı teknolojisidir. Amacı karmaşık kayıt süreçleri olmadan temassız veri alışverişi yoluyla ödeme yapılmasını sağlamak olan NFC de RFID gibi elektromanyetik alanlar üzerinden iletim yapar, ancak onun aksine sadece dört santimetreye kadar olan mesafelerde kullanılabilir.

NFC Ne İşe Yarar?

NFC teknolojisi telefonlar, tabletler ve diğer mobil cihazların yanı sıra ödeme terminalleri, erişim kontrol sistemleri ve aklınıza gelebilecek pek çok akıllı cihazda yaygın olarak kullanılıyor. Kullanıldığı cihazların birbiri ile yakın mesafeden hızlı iletişim kurmasını ve veri paylaşımı yapmasını sağlıyor. Böylece cüzdanımızı elimize almadan telefonumuzla ödeme yapabiliyor, cihazlar arasında ses ve görüntü dosyalarını hızlı bir şekilde paylaşabiliyor, hatta kimlik doğrulama işlemlerimizde NFC’nin sunduğu kolaylıktan yararlanıyoruz.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC iletişim sistemi iki parçadan oluşur. Sistemin aktif bileşeni NFC okuyucu çipidir. Bilgiler NFC okuyucu çipi sayesinde okunur ve işlenir. NFC etiketi çipi (NFC tag) ise sistemin pasif bileşenidir. NFC teknolojisi; bu iki temel bileşeni kullanarak farklı kullanım senaryolarına uygun üç temel modda çalışır. Böylece bir ödeme kartı ve ödeme terminali arasında, iki elektronik cihaz arasında ya da bir akıllı telefon ve bir tüketici ürünü arasında iletişime izin verebilir.

Bütün bu işlemleri yapabilmeniz için en önemli gereklilik telefonunuzun NFC özelliğine sahip olmasıdır. Sonrasında yapmanız gereken işlem son derece basittir. Önceden tanımlamış olduğunuz kartınızdan temassız ödeme yapmak için cep telefonunuzu ödeme terminaline yaklaştırmanız yeterlidir. Aynı şekilde NFC özelliği aktif iki akıllı cihazı birbirine yaklaştırarak ses ya da görüntü dosyalarını da hızlı ve güvenli bir şekilde aktarabilirsiniz.

NFC Hangi Alanlarda Kullanılır?

Hızlı ve güvenli işlem yapmamıza olanak sağlayan ve dijital dünyaya entegre olmamızı kolaylaştıran NFC teknolojisini en sık kullandığımız alanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • NFC teknolojisi ile kredi kartı veya nakit kullanmadan, akıllı telefon veya NFC destekli cihazlarla temassız olarak ödeme yapabilirsiniz.
  • Kimlik doğrulama işlemlerinizi NFC ile yapabilir, böylece banka hesabı açmak da dahil çok sayıda resmi işinizi telefonunuzu kullanarak kolayca tamamlayabilirsiniz.
  • NFC özellikli iki cihazı birbirine yaklaştırarak video, dosya ya da iletişim bilgilerinizi telefonlar arasında kablosuz olarak paylaşabilirsiniz.
  • Metro, otobüs veya tren gibi toplu taşıma araçlarında dijital bilet ya da ulaşım kartı olarak kullanabilirsiniz.
  • Gerekli altyapıyı kurarak ofis/ev giriş kapılarını NFC destekli bir telefon ya da kartla açabilirsiniz.
  • NFC etiketlerini belirli bir işlemi başlatmak için programlayabilir, örneğin telefonunuzu bir NFC etiketi ile birleştirerek Wi-Fi ağına bağlanabilirsiniz.
  • Konser, etkinlik veya uçak biletlerinizi NFC teknolojisi sayesinde fiziksel bir belgeye ihtiyaç duymadan telefonunuz üzerinden kullanabilirsiniz.

NFC’nin Avantajları Nelerdir?

NFC kullanıcı deneyimini iyileştiren hızlı ve güvenilir bir teknolojidir. Dijital yaşamımızın önemli bir parçası haline gelen bu teknolojinin sunduğu avantajlara yakından bakalım:

  • NFC, iki cihaz arasında anında yakın mesafeden ve kablosuz bağlantı sağlar. Kullanıcılar yalnızca cihazlarını yaklaştırarak işlemlerini kolayca gerçekleştirebilir.
  • Karmaşık ayar veya eşleştirme süreçleri gerektirmez, kullanıcı dostu bir teknolojidir.
  • İşlemlerin gerçekleşmesi için kısa mesafeye ihtiyaç duyması güvenlik açısından önemlidir.
  • Şifreleme ve tokenizasyon gibi ek güvenlik katmanları sayesinde ödeme sistemlerinde dolandırıcılık riskini azaltır.
  • Diğer kablosuz teknolojilere kıyasla çok düşük enerji tüketimine sahiptir.
  • Pasif cihazlarla iletişim kurabilme yeteneği sayesinde enerji tasarrufu sağlar.
  • Ödeme sistemlerinden veri aktarımına, toplu taşıma kartlarından akıllı etiketlere kadar birçok farklı alanda kullanılabilir.
  • Geniş bir ekosistem içinde kullanılabilir. Dünya çapındaki tüm ödeme platformları ve mobil cihaz üreticileri tarafından desteklenir.

NFC Teknolojisi Güvenli mi?

NFC, çok kısa menzilli yapısı ve şifreleme protokolleri nedeniyle oldukça güvenli bir teknoloji olarak kabul edilir. İki NFC cihazı arasında aktarılan bilgiler şifrelenir. Bu, yetkisiz kişilerin bilgileri ele geçirmesini zorlaştırır. Ancak bütün dijital teknolojiler gibi NFC'nin de fiziksel saldırılar veya yazılım istismarları gibi potansiyel güvenlik açıkları vardır. Bu riskleri azaltmak için cihazları en son güvenlik yamalarıyla güncel tutmak, güçlü parolalar kullanmak önemlidir.

Hangi Cihazlarda NFC Özelliği Bulunur?

Dijital teknolojiler ve fiziksel nesnelerin birbirleri ve daha büyük sistemlerle etkileşim halinde olmasını ifade eden nesnelerin interneti (IoT) geliştikçe NFC özelliğine sahip olan cihazların sayısı da artıyor. Günümüzde pek çok akıllı telefon NFC uyumlu olarak piyasaya sürülüyor. Bunun yanı sıra tablet bilgisayarlar ve akıllı saatlerin çoğunda da NFC özelliği bulunuyor. NFC etiketleri, giyilebilir teknolojiler ve akıllı ev sistemlerinde de kullanılıyor ve güvenlikten evlerimizdeki cihazların kontrolüne kadar pek çok işlemde kullanıcı deneyimini kolaylaştırıyor.

NFC Özelliği Hangi Telefonlarda Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefonunuzdan NFC ile işlem yapmak istiyorsanız öncelikle kullandığınız telefonda NFC desteği olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunu, telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasında bulunan arama çubuğuna “NFC” yazarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Telefonunuz NFC’yi destekliyorsa işlem yapabilmek için uygulamayı aktif hale getirmeniz ve temassız ödeme ayarlarını da değiştirmeniz gerekebilir. NFC özelliği açma işlemi iOS, Android ve HarmonyOS işletim sistemlerinde farklı şekillerde yapılır. Örneğin iOS işletim sisteminde NFC uygulaması kullanmanız gereken durumlarda otomatik olarak aktif hale gelir. Diğer sistemlerin aksine uygulamayı pasif hale getirecek bir ayar yoktur. Telefonunuzun NFC uygulamasını aktif ve pasif hale getirmek için yapmanız gerekenleri telefonunuzda yer alan yardım menüsünden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

İnternet Dolandırıcılığından Nasıl Korunursunuz?

başvuru

Swift Kodu Nedir? Swift Kodu Nasıl Öğrenilir?

başvuru

Alışveriş Yapmanın Kolay Yolu : E-Cüzdan