https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

İlk Defa Kredi Kartı Kullanacaklar İçin Önemli İpuçları

Kredi kartları sağladığı finansal esneklik ve harcamaları takip etme kolaylığı ile ödemelerimizin ve dolayısıyla günlük ticari yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Artık çoğumuz tek kredi kartı ile de yetinmiyor, sundukları farklı avantajlardan yararlanabilmek için birden fazla kredi kartı kullanıyoruz. Üstelik kredi kartlarımız ile acil nakit desteğine daha hızlı ulaşabiliyoruz. Bankalararası Kart Merkezi tarafından açıklanan son verilere göre 2024 yılı itibariyle Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı 127 milyonu geçmiş durumda. Üstelik kredi kartı kullanma yaşı düşerken 18-24 yaş grubunda kredi kartı kullanma oranı da giderek artıyor.

Kredi kartları temel olarak finansal geçmişinize, ihtiyaçlarınıza ve yasal düzenlemelere göre belirlenen bir kredi limitini kullanmanıza izin veriyor. Kullandığınız limiti belli koşullar dahilinde bankaya geri ödemeniz gerekiyor. Başlangıçta karmaşık gibi gelse de basit birkaç kurala uyarak kredi kartınızı en doğru şekilde kullanabilir, kredi limitinizi ve geri ödemelerinizi finansal zorluk yaşamadan yönetebilirsiniz. Yeni kredi kartı sahibi olan herkesin bilmesi gereken önemli ipuçlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Sistemi Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Kredi kartı, bankalar tarafından başvuru yapan müşterilere verilen; kart sahibinin mal ve hizmet alımlarını anlaşmalı POS cihazları üzerinden önceden belirlenmiş bir kredi limiti dahilinde yapmasına ve nakit avans çekmesine olanak sağlayan bir ödeme aracıdır. İlk olarak 1950'lerde ABD'de ortaya çıkan kredi kartları, zamanla dünyanın her yerinde yaygın hale geldi. Türkiye'de ise 1980'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlandı.

Hem fiziki hem de dijital olarak kullanabildiğimiz kredi kartları, bankaların kullanıcıya belirli bir limit dahilinde borçlanma imkanı sunduğu kredili sistemle çalışır. Bu limit sizin gelir durumunuza, kredi notunuza ve bankanın belirlemiş olduğu kriterlere göre belirlenir. Kart sahibi, limiti dahilinde yaptığı harcamaları belirli bir süre içinde geri ödemekle yükümlüdür. Bu süre, genellikle 30 günlük bir hesap dönemi ve takip eden son ödeme tarihini kapsar. Borcunuzun tamamını ya da hesap özetinizde belirtilen asgari ödeme tutarını bu tarihi geçirmeden ödemeniz gerekir.

Son Ödeme Tarihini Asla Geçirmeyin

Kredi kartı ekstrenizde yer alan "son ödeme tarihi", ilgili döneme ait borcunuzu ödemeniz gereken son gündür. Bu tarihi dikkate almaz ve borcunuzu zamanında ödemezseniz ödeme yapmadığınız her gün için gecikme faizi ve akdi faiz ödemek durumunda kalırsınız. Böyle bir durum finansal açıdan zorluk yaratmanın yanı sıra kredi notunuzu da olumsuz etkiler. Bankalar nezdinde güvenilirliğinizin azalmasına neden olur.

Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için kredi kartınızın son ödeme tarihini mutlaka takviminize not edin. Gerekirse bankanızdan otomatik ödeme talimatı vererek borcunuzu zamanında ödemeyi garanti altına alın.

Hesap Kesim Tarihinize Göre Ödeme Planı Oluşturun

Hesap kesim tarihi kredi kartı harcamalarınızın aylık olarak hesaplandığı ve kredi kartı ekstrenizin oluşturulduğu gündür. Örneğin hesap kesim tarihiniz her ayın 10’u ise bu tarihten önce yaptığınız harcamalar hesap özetinize yansıtılır ve dönem borcunuz ile ödemeniz gereken asgari tutar hesaplanır. Ayın 11’inde yapacağınız bir harcama sonraki ayın hesap özetinde görünür. Bu tarihleri bilmek önemlidir çünkü harcamalarınızı, dönem borcunuzu rahatlıkla ödeyebileceğiniz şekilde düzenlemenizi sağlar. Kredi kartı ödemelerinizi zorlanmadan yapabilmenin bir diğer yolu da hesap kesim tarihinizi maaş, burs ya da harçlık gibi düzenli gelirlerinizin elinize geçtiği tarihlere göre belirlemek olacaktır. Böylece kredi kartınızın son ödeme tarihi geldiğinde hesabınızda yeterli para olmasını garanti altına alabilir, koşullar değiştiğinde hesap kesim tarihinizi de değiştirebilirsiniz.

Kredi Kartı Avantajlarından Faydalanın

Yaşam tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir kredi kartı kullanmak kartınızın sunduğu avantajlardan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Doğru kredi kartı ile taksitli ve indirimli alışveriş yapabilir, yaptığınız harcamalardan bonus kazanabilir, kartınıza özel alışveriş kampanyalarından yararlanabilirsiniz. Örneğin, Deniz Private Kredi Kartı tercih ederek yurtiçi otel ve restoran harcamalarınızda %20 indirim kazanabilir ya da üniversite öğrencisiyseniz D-Şarj Bonus Kredi Kartı kullanarak gençlere özel avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Bütçenize Uygun Kredi Kartı Limiti Seçin

Kredi kartı limiti bankanızın size sunduğu harcama sınırıdır. Çok yüksek bir limit gereksiz harcamalara yol açabilirken düşük bir limit de ihtiyaçlarınızı karşılamakta yetersiz kalabilir. Kredi kartı limitinizi doğru belirlemek aşırı borçlanma riskinizi azaltır, bütçenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Bütçenize uygun bir limit belirlemek için aylık gelir ve giderlerinizin yanı sıra harcama alışkanlıklarınızı da mutlaka göz önünde bulundurun. Yeni kredi kartı sahipleri için aylık gelirin iki katını aşmayacak bir kredi kartı limiti ideal olarak kabul edilir.

Kredi Kartı Ekstrenizi Doğru Okumayı Öğrenin, Ödemeniz Gereken Borçlar Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Kredi kartı ekstresi düzenlendiği tarih itibari ile toplam borcunuzu, asgari ödeme tutarınızı ve son ödeme tarihinizi detaylı olarak gösteren belgedir. Ekstreniz, talebinize göre hesap kesim tarihini takiben e-posta hesabınıza veya posta adresinize gönderilir. Dilerseniz bankanızın ATM’leri , mobil uygulaması ve internet şubesi üzerinden de ekstrenize ulaşabilirsiniz.

Toplam borcunuz ya da hesap özeti borcunuz, hesap kesim tarihine kadar kredi kartınızı kullanarak yaptığınız ama henüz ödemediğiniz taksitli ve taksitsiz tüm harcamaları ifade eder. Asgari ödeme tutarı, son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken en düşük tutardır. Bu tutar toplam borç tutarınıza göre her ay değişir. Ancak kredi kartı limitinize göre nasıl hesaplanacağı mevzuatlarla belirlenmiştir. İlgili mevzuat uyarınca ödenmesi gereken asgari tutar, 50.000 TL limit üzeri kredi kartları için %40’ı, 50.000 TL limit ve altı limit kredi kartları için dönem borcunun %20’sidir.

Kartınızın asgari ödeme tutarını bir takvim yılı içinde toplam üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanıma kapatılır. Kartınızın asgari ödeme tutarını üst üste üç kez ödemezseniz kartınız hem nakit kullanıma hem de mal ve hizmet alımına kapatılır.

Dönem Borcunuzu Tamamen Ödemeye Çalışın

Kredi kartı borcunuzu takip etmeniz ve ödemelerinizi zamanında yapmanız önemlidir. Asgari ödeme tutarını, kartınızı kullanmaya devam edebilmeniz ve gecikme faizi ödememeniz için belirlenen minimum tutar olarak düşünmeniz gerekir. Asgari tutarı ödedikten sonra kalan borcunuza akdi faiz uygulanır ve toplam borcunuz bir sonraki ay harcama yapmasanız bile artar. Bu durum uzun vadede finansal sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle koşullarınız uygun olduğu sürece dönem borcunuzun tamamını ödemeye çalışın. Böylece kredi kartınızı gecikme faizi ve akdi faiz gibi bedeller ödemeden kullanabilirsiniz.

Kartınızı Kullanmadan Önce Güvenli Bir Şifre Belirleyin

Kredi kartı güvenliği, hem fiziksel hem de dijital harcamalarda büyük önem taşır. Bankanızdan ilk kez aldığınız kredi kartı için kolay tahmin edilemeyecek güvenli bir şifre belirlemeniz gerekir. Şifre belirleme işleminizi bankanızın vereceği bilgiler doğrultusunda bankanızın yardım merkezini arayarak, SMS mesajı göndererek, mobil bankacılık uygulamasından ya da internet şubesi üzerinden yapabilirsiniz. Şifrenizi belirlerken doğum tarihiniz ya da ardışık sayılar gibi kolay tahmin edilecek kombinasyonlar kullanmaktan kaçının, şifrenizi kimseyle paylaşmayın ve güvenli kullanım için şifrenizi belirli aralıklarla güncellemeyi ihmal etmeyin.

 

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Makroekonomi ve Mikroekonomi Nedir? Temel Konuları Nelerdir?

başvuru

Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranı ve Hesaplaması Nasıl Yapılır?

başvuru

POS Cihazı Nasıl Kullanılır ve Başvuru Süreci