https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

Finansal Analiz Nedir? Finansal Analiz Teknikleri Nelerdir?

Finansal Analiz Nedir?

Finansal analiz, bir işletmenin projelerinin, bütçelerinin ve finansla alakalı diğer işlemlerinin performansını, uygunluğunu ya da risklerini ölçmek adına finansal tabloları kullanmak sureti ile yapılan bir değerlendirme sürecidir. Yapılan bu analiz finansal oranlar kullanılarak çeşitlendirilir ve likidite, kârlılık, faaliyet ve borç yönetimi gibi alanlarda değerlendirmenin önünü açar. Söz konusu finansal analizin formülleri, finansal tablolardan edinilen rakamların birbirleri ile orantılanması sonucunda hesaplanır ve bahsi geçen kurumun finansal durumunu yansıtır.

Finansal analizler hem dahili hem de harici olarak yapılabilir. Dahili finansal analizler, kurumsal finansman kapsamında yürütülen geçmişteki eğilimlerim tahlil edilmesini sağlar. Buna ilave olarak da yatırımlar, büyüme stratejileri ve benzeri gibi mühim kararlar için gereken yol haritasının meydana getirilmesine rehberlik eder. Harici finansal analizler ise yatırımcıların mümkün olan, ihtimal dahilindeki en iyi yatırım fırsatlarını tespit etmesinde yardımcı olurlar.

Finansal analiz, herhangi bir işletmenin, kendi mali vaziyetini görmek adına yaptığı analiz olması dolayısı ile kendilerine en uygun olan analiz yönteminin kullanılması ve hangi finansal analiz yöntemi kullanılırsa kullanılsın bu finansal analizin doğru okunması o müesseseler için hayati bir önem taşır. Finansal analizlerde neden ve sonuç ilişkisi kurulması ulaşılmak istenilen amaca daha kolay ulaşılmasını sağlar. Bunun için de bir uzman gözetiminde ya da doğrudan uzman tarafından yapılması gerekir.

Finansal Analizin Amacı Nedir?

Finansal analizler, hem işletmelerin hem yatırımcıların hem de finans danışmanlarının ve işletmelerinin önünü açmak için ve onların doğru kararlar verebilmesi adına önemlidir. Bu anlamda önem taşımasının yanı sıra birtakım amaçları da mevcuttur;

Şirketlerin finansal vaziyetinin ve performansının değerlendirilmesine ve mevcut vaziyetin en iyi şekilde anlaşılabilmesine yardımcı olur.

Analizi yapılan şirketin maruz kaldığı riskleri tarif ve analiz eder. Finansal analiz sonucunda elde edilen veriler, karşılaşılabilecek riskleri en aza indirmek ya da yönetmek için yeni stratejiler geliştirilmesine yardımcı olur.

Finansal analizlerin bir başka amacı da şirketlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmasını sağlamak adına stratejik planlama aşamalarının geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Finansal analizler yatırım kararlarının verilmesinde ve finansman tahsislerinin yapılmasında kullanılır. Aynı zamanda şirketlerin geçmiş performanslarını takip etmek ve mevcut stratejilerin etkinliğini ayrıntılı araştırmak, amaçları arasındadır.

Ek olarak işletmeler finansal analiz yaparak, performanslarının nasıl daha fazla geliştirileceği konusunda da yeni stratejiler meydana getirmeyi amaçlarlar. Ayrıca finansal analiz, söz konusu işletmenin kaynaklarını tamamlamak için kullandığı fon kaynaklarına da odaklanır. Bu analizler, işletmelerin ekonomik eğilimlerini tespit etmek, mali politikalarını belirlemek, ticari faaliyetleri için uzun vadeye yayılan programlar meydana getirmek ve yatırım yapılacak proje ya da şirketleri tespit etmek adına kullanılırlar.

Finansal Tablo Nedir?

Finansal tablolar, finansal analizlerin olmazsa olmazlarıdır. Finansal tablolar ayrıca uluslararası anlamda kabul gören muhasebe standartlarına göre ortaya çıkarılır. Söz konusu işletmenin finansal performanslarının farklı açılardan analiz edilmesine ve anlaşılmasına yardımcı olur.

Finansal tablolar farklı türlerde hazırlanır. İşletmenin mali vaziyeti hakkında net bilgiler verir. Kredi verme, yatırım yapma, işbirliğine yer verme ya da hisse senedi satın alma gibi hayati kararlar alınmasına ön ayak olur. Ayrıca performans analizi için de önem arz etmektedir.

Kârlılık, büyüme yüzdeleri, likidite vaziyeti ve diğer performans göstergeleri sunar. Bunlar bir işletmenin nasıl yönetildiği hususunda bilgilendirmede bulunmaya yardımcı olur. Tüm bu özelliklerine ek olarak finansal tablolar düzenli bir şekilde açıklandığı takdirde söz konusu kurumun şeffaflığının artmasına katkıda bulunur, şirketin itibarını yükseltir. 

Finansal Tablo Türleri Nelerdir

En yaygın olarak kullanılan finansal tablo türlerinden ilki bilanço (varlık) tablosudur. Bilanço tabloları işletmelerin belirli bir tarihteki varlıklarının, borçlarının ve öz kaynaklarının gösterildiği tablolardır. Finansal tablolarda gösterilen varlıklar işletmenin sahip olduğu ya da gelecekte işletmeye katkı sağlayabilecek kaynakları ifade eder.

Finansal tablodaki borçlar ise işletmenin ödemekle yükümlü olduğu ya da ileride kaynak çıkışı meydana getirebilecek yükümlülükleri gösterir. Özkaynaklar ise işletme sahiplerine ait olan varlıklardır yani sermayedir. Bilanço tablosunda yer alan varlıklar, borçlar ve özkaynaklar arasında bir eşitlik söz konusudur. Finansal tablodaki borçların ve öz kaynakların toplamı varlıkları verir. Bilanço tablosu bir şirketin finansal durumunu, likidite vaziyetini ve borçlara karşı olan mali kuvvetini tahlil etme açısından mühimdir.

İkinci finansal tablo türü gelir (kar – zarar) tablosudur. Gelir tablosunda işletmelerin belli bir devirdeki gelirleri, giderleri ve kâr durumu gösterilir. Gelirler, işletmenin mal ya da hizmet satışından elde ettiği hasılatı; giderler ise maliyetleri gösterir. Kâr da bu durumdan anlaşılacağı üzere gelirler ve giderler arasındaki farkı gösterir. Gelir tablolarında işletmelerin kârlılığı, verimliliği ve büyümesi belli olur.

Bir üçüncü finansal tablo türü ise nakit akış tablosudur. Nakit akış tablosunda bir işletmede belirli bir dönemde yapılan nakit girişleri ve çıkışları gösterilir. Nakit akış tablosu, işletme faaliyetlerinden doğan nakit akışı; yatırım faaliyetlerinden doğan nakit akışı; finansman faaliyetlerinden doğan nakit akışı olmak üzere üç kısımdan meydana gelmektedir.

İşletme faaliyetleri ise, kurumun ana işlem sahası ile alakalı nakit hareketleridir. Yatırım faaliyetleri işletmenin uzun vadeli varlık alışı ya da satışı ile alakalı olan nakit hareketlerini ifade eder. Finansman faaliyetleri ise müessesenin borç alımı ya da ödemesi; sermaye artırımı ya da azaltımı benzeri özkaynak ile alakalı nakit hareketleridir. Bir işletmenin nakit oluşturma kapasitesi, nakde dair ihtiyacı ve nakit idaresi hakkındaki bilgiler nakit akış tablosunda gösterilir. Fon Akış tablosu, Net İşletme Sermayesindeki Değişim tablosu, Kâr Dağıtım tablosu, Özkaynaklar Değişim tablosu diğer finansal tablo türlerinden birkaçıdır.

Finansal Analiz Türleri Nelerdir?

Finansal analiz türleri analize konu olan şahsa ya da işletmeye göre İç Analiz ve Dış Analiz olmak üzere ikiye ayrılır. Finansal Tablo Kapsamına göre yine Statik Analiz ve Dinamik Analiz olmak üzere iki türlüdür. Amacına Göre Finansal Analizler üst başlığı altında ise Yönetim Analizleri, Kredi Analizleri ve Yatırım Analizleri olmak üzere üç türlüdür. Temel Finansal Analiz Türlerine göre ise Yatay Analiz, Dikey Analiz, Oran Analizi ve Trend Analizi olmak üzere dört türlüdür.

Finansal Analiz Nasıl Yapılır?

Finansal analiz yapılması için finansal rasyo hesabının yapılması gerekir. Finansal rasyo, bir işletmenin mali vaziyetini ya da performansının değerlendirmek amacı ile yapılan bir ölçme metodudur. Bu ölçme işlemi, iki ya da daha fazla tablo kalemini birbirine orantılamak sureti ile yapılır. Finansal rasyoların hesap edilmesi için önce işletmenin finansal tablolarından alakalı veriler seçilir. Daha sonrasında bu veriler arasında mantık çerçevesinde bir ilişki kurulur ve en sonda elde edilen rasyo değerleri üzerinde yorumlama yapılır.

Finansal verilerin analizi için ise daha geniş bir perspektiften durumu ele almak gerekir. Bu aşamada finansal rasyoların yanı sıra birtakım yöntemler de kullanılır. Trend analizi, karşılaştırmalı analiz, duyarlılık analizi bu yöntemlerden başta gelenleridir.

Finansal Analizin Yararları Nelerdir?

Finansal analizin şüphesiz birçok faydası mevcuttur. Mesela finansal verilerin doğruluğunu ve emniyetini arttırır. Devamında finansal verilerin karşılaştırılmasını ve yorumlanmasını sağlar. Finansal analiz, finansal performansın takip edilmesini ve değerlendirilmesine yardımcı olur. Finansal durumun incelenmesini ve risklerin tespit edilmesini sağlar. Ek olarak finansal hedeflerin tespit edilmesine ve alakalı stratejilerin yaratılmasına sebebiyet verir. Son olarak da finansal karar verme sürecine yardımcı olur.

Finansal Analizi Kimler Kullanır?

Finansal analizin kullananları çeşitlidir. Şirket sahipleri ve idarecileri, bankalar, finans kuruluşları, yatırımcılar, işletme ile her türlü ticari ilişkisi olan hakiki ve tüzel şahıslar ve kamu sektörü finansal analizden istifade ederler.
 

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Borsada İndikatör Nedir? İndikatör Nasıl Kullanılır?

başvuru

BIST 100 Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

başvuru

Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Çeşitleri Nelerdir?