https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Çeşitleri Nelerdir?

Sermaye artırımı, en basit tanımı ile şirketlerin mevcut sermayelerini artırma sureti ile yeni kaynaklar ve dolayısıyla yeni gelirler elde etme sürecidir. Bu süreçte sermaye artırımı ya hisse senedi satarak ya da şirket ortaklarının ilaveten sermaye artırımı yapması ile yürütülür. Şirketin borçlarını azaltmak, büyüme planlarını desteklemek, mali yapısını kuvvetlendirmek gibi çeşitli nedenlerle başvurulan bir yöntemdir. Sermaye artırımı, bedelli ve bedelsiz olmak üzere iki ana türde gerçekleştirilir.

Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Borsa takip edenlerin en çok karşılaştığı terimlerden birisi olan sermaye artırımı, kısaca şirketlerin mevcut sermayelerini artırma yoluyla yeni fonlar elde etmesine denir. Şirketler, sermaye artırımı süresince mevcut ortaklarına ya da yeni yatırımcılara hisse senedi satma yolu ile ilerler, bu sayede şirketlerinin işletme sermayesi ve ileride yapacağı faaliyetler için fazladan kaynak temin etmiş olurlar.

Sermaye artırımı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) tespit ettiği kurallar çerçevesinde yapılır. Sermaye artırımı, bir şirketin karşılaştığı ya da karşılaşması olası riskler karşısında aldığı bir önlemdir. Özellikle kriz anlarında ve belirsizleşen ekonomik ortamlarda şirketin finansal durumunu düzeltmek, borçlarını azaltmak, işletme sermayesini artırmak, büyüme fırsatlarına yatırım yapmak, muhtemel riskleri dengelemek gibi amaçlarla yapılır. Sermaye artırımı ile sağlanan para akışı ile farklı pazarlara giriş de yapılabilir. Böylelikle pazar payını genişletme, ürün çeşidini arttırma gibi olumlu birtakım neticeler alınabilir.

Sermaye Artırımı Çeşitleri Nelerdir?

Sermaye artırımı, şirketlerin hedefleri ve ihtiyaçlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Şirketler, sermaye artırımı kararı almadan önce büyüme stratejilerini, mali durumlarını, piyasa koşullarını ve hissedarların tutumlarını dikkate alırlar. Hangi tür sermaye artırımının tercih edileceği bu unsurlara göre şekillenir. Sermaye artırımının iki çeşidi bulunur: bedelli sermaye artırımı ve bedelsiz sermaye artırımı.

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

Bedelli sermaye artırımı en basite indirgenmiş tanımı ile, bir şirketin ortaklarına başvurma kaydıyla şirket kaynaklarını bedelli bir şekilde artırma yoluna gitmesidir. Kaynak artırma olayı, söz konusu şirketin ortaklarından yani o şirketin hisse senedi sahiplerinden belli bir bedel alınması suretiyle yapılır. Bu noktada şirketin sermayesini artırmak için hisse senedi dışa satışı yapılır. Bedelli sermaye artırımı genel kurul kararı ile bir şirkette alınır. Bedelli sermaye artırımı yapmak isteyen şirket Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunur. SPK’nin yaptığı araştırmalar neticesinde şirkete bu girişimi için ret ya da onay verilir. Başvuru süreci genellikle birkaç ay ya da birkaç hafta sürebilmektedir.

Bedelli sermaye artırımında bilinmesi gereken bir diğer şey ise “rüçhan hakkı”dır. Sözlükteki manası “öncelik hakkı” olan rüçhan hakkı, şirket ortaklarına sunulan bir haktır. Bedelli sermaye artırımı için öncelik daima şirket ortaklarına aittir. Yalnız bu artırımı yapmak istemeyen şirket ortakları, rüçhan hakkı kullanmak şartıyla hisse senedi alma haklarını başkalarına satarlar. Söz konusu rüçhan hakkının kullanım süresi 15 gün ila 60 gün arasında değişiklik gösterebilir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

Bedelsiz sermaye artırımı ise şirkete kaynak yaratabilmek maksadıyla yatırımcılardan bedel alınmadan başlatılan bir tür süreçtir. Hisse senedi bölünmesi olarak da bilinen bu süreç, şirketin iç kaynakları ile karşılanır. Bedelli sermaye artışında söz konusu şirkete dış kaynaklardan herhangi bir fon akışı yaşanmazken mevcut hisse senetleri bedelsiz artırım oranı kadar bölünür. Böylece yatırımcının elindeki hisse miktarı bedelsiz sermaye artırım oranı kadar artar fakat hissenin değeri bedelsiz sermaye oranı nispetinde azalır. Bu da şirketin piyasa değerinde bir değişikliğe yol açılmamasına sebebiyet verir.

Bedelsiz sermaye artırımı uzun vadede düşünüldüğünde daima yatırımcının lehinedir. Çünkü hem elinde bulunan hisse miktarı artmış olur hem de daha fazla getiri imkanına erişilmiş olur. Şirketlerin bedelsiz sermaye artırımına gitmelerindeki temel amaç ödenmesi yapılmayan sermayeyi biriken kaynaklara dahil etme arzusudur. Bedelsiz sermaye artırımında toplam sermaye artışı hisse bölünmesi ile sağlandığından başlangıçta hissedarlara olumsuz bir tesir getirebilir. Bedelsiz sermaye artırımında mevcut her hissenin daha küçük bir sahiplik payı olduğu ortaya çıkar ve bu da hisselerin daha az değerli bir hale geldiği manasına gelir. Bu hisse senedi bölünmesinin yansıması mevcut hissedarlar ve muhtemel paydaşlar için farklı manalara gelir. Bedelsiz sermaye artırımında, hissedarlardan ücret talep edilmez. Aynı zamanda bu süreç hisse senetlerinin düzenlenmesi için bir fırsat sağlar.

Bedelli Sermaye Artırımı ile Bedelsiz Sermaye Artırımı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir şirketin esas sermayesini artırmak için mevcut ortaklara ve yeni yatırımcılara ilave hisse senedi çıkarıltılması durumuna bedelli sermaye artırımında rastlanır. Bu süreçte hisse senetlerine belirli bir bedel ödenir ve bu bedel şirketin sermayesine eklenir. Bedelli sermaye artırımı genellikle Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayını gerektirir. Sürecin tamamlanması ise belirli bir zamana yayılabilir.

Bedelsiz sermaye artırımında ise şirketin iç kaynakları kullanılarak sermaye artırılır. Bu süreçte hissedarlardan ödeme alınmaz, yeni hisse senetleri şirketin iç kaynakları ile finanse edilerek hissedarlara dağıtılır. Bedelsiz sermaye artırımı şirketin genel kurulu kararı ile gerçekleştirilir ve dış kaynak kullanılmaz.

Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?

Şirketlerin mevcut sermayelerini çoğaltmak için yaptıkları finansal işlem karşılığını da içeren sermaye artırımı hisse senetleri aracılığıyla uygulanır. Sermaye artırımı yapılırken bu yolda bulunan şirketler hem kendi hissedarlarına öncelik tanırken hem de yeni hissedar adaylarına da fırsat alanı oluştururlar. Sermaye artırımı yapılırken öncelikle şirketin ekonomik durumu ile piyasanın vaziyeti karşılaştırılarak sermaye artırımının niceliği yani nasıl ve ne tür yapılması gerektiği belirlenir.

Yapılan değerlendirmenin ve belirlemenin ardından dışa satılacak hisse senetleri değerlendirilir ve biçilen bu değer üzerinden yeni hisse senetleri oluşturulup ortaklara arz edilir. Bedelsiz sermaye artırımı yapılacağında ise bu işlem bedelsiz olarak yapılır. Sermaye artırımı yapılacağı zaman Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurmak ve yasal bir çerçevede ilerlemek önemlidir.

Sermaye Artırımı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Sermaye artırımı hisse senetlerinin değerini hem olumlu hem de olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu nedenle artırıma gidilmeden evvel şirketin büyümesine olumlu etki edebilmek adına doğru tahminlerde bulunabilmeli, artırımın türünden nedenine kadar birçok konuda sağlam adımlar atılmalıdır. Örneğin sağlam ve gelecek vaat eden bir şirket, bedelli sermaye artırımı yapıyorsa bu var olan hissedarlarını olumlu etkiler. Ancak, tam tersi konumda olan bir şirkette aynı adımı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebepten ötürü sadece sermaye artırımı kararına bakılmak suretiyle bir şirketin hissesinin alım ya da satış kararının verilmesi doğru bir karar olmaz.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Borsada İndikatör Nedir? İndikatör Nasıl Kullanılır?

başvuru

BIST 100 Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

başvuru

Katılım Endeksi Nedir ve Katılım Endeksi Nasıl Oluşturulur?