https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

Servis Modeli Bankacılığı (BaaS)

Servis Modeli Bankacılığı: Bankalar Artık Arka Planda

Genel Bilgiler

Denizbank'ın Servis Bankacılığı hizmetiyle tanışarak, seçtiğiniz bankacılık ürün ve hizmetlerini kendi mobil uygulamanız ya da internet siteniz aracılığıyla müşterilerinize sunun! Böylece, müşterileriniz bankacılık işlemleri için şirketinizin mobil uygulaması veya internet sitesini terk etmek zorunda kalmaz.

Peki, Servis Bankacılığı nedir?

Servis Bankacılığı, şirketlerin servis bankasının sistemlerine API'lar ve Açık bankacılık hizmetleri sayesinde bağlanarak, müşterileri adına bankacılık işlemlerini gerçekleştirdiği ve şirketlerin servis bankasının altyapısını kullanarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunduğu bankacılık modelidir.

Servis Bankacılığı'ndan kimler faydalanabilir?

Mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden hizmet veren ve müşterilerine finansal çözümler sunmak isteyen tüm şirketler, Denizbank'ın Servis Bankacılığı'ndan yararlanabilirler.

Servis Bankacılığı nasıl işler?

Servis Bankacılığı'ndan faydalanmak isteyen şirketler, Denizbank'ın açık bankacılık servisleri (API'lar) ile bağlantı kurarak, Denizbank'ın altyapısını kullanarak müşterilerine Denizbank ürünleri ile hizmet sunabilirler.

Servis Bankacılığı için başvuru koşulları nelerdir?

Banking as a Service (BaaS) olarak bilinen Servis Bankacılığı, Türkiye'de Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan ve 1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren "Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik" ile düzenlenmiştir. Yönetmelik kapsamındaki şartları sağlayan şirketler, Servis Bankacılığı'ndan faydalanmak için bankaya başvuruda bulunabilirler.

Servis Bankacılığı müşterilere ne gibi avantajlar sağlar?

Bireysel ya da tüzel müşteriler, Servis Bankacılığı sayesinde hizmet veya ürün aldıkları platformlardan, başka bir uygulama ya da bankaya gitmeye gerek kalmadan kredi çözümleri, kredi kartı, hesap ve yatırım işlemleri gibi birçok ürün ve hizmete anında ulaşabilirler.

Güvenlik

Servis Bankacılığı güvenilir mi?

Servis Bankacılığı'yla banka dışı şirketlerin mobil uygulamaları veya internet siteleri üzerinden Denizbank'ta sahip olduğu ürün ve hizmetlere ulaşmak veya yeni ürün ve hizmet satın almak isteyen müşterilerin verileri, müşterinin kendi rızası ve talimatı alınarak, sadece hizmetin gerektirdiği ölçüde güvenli bir teknolojik altyapıyla paylaşılır. Müşteriler dilerlerse her an bilgilerinin paylaşımını durdurabilir ve ilgili şirketten hizmet alımını sonlandırabilirler.

Özetle, Denizbank'ın Servis Bankacılığı hizmeti, şirketlere ve müşterilere sunduğu avantajlarla, arayüz sağlayıcının ekranından da bankacılık işlemlerini daha hızlı ve kolay hale getiriyor. Artık bankalar arka planda kalıyor ve müşteriler, tercih ettikleri platformlardan bankacılık işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor. Bu sayede, hem şirketler hem de müşteriler için daha pratik ve kullanıcı dostu bir bankacılık deneyimi sunulmuş oluyor. Denizbank'ın Servis Bankacılığı hizmetinden faydalanmak ve müşterilerinize daha iyi hizmet sunmak istiyorsanız, başvuru şartlarını inceleyin ve harekete geçin!

Sıkça Sorulan Sorular

Bankacılık Hizmetlerini Arayüz Sağlayıcılar Aracılığıyla Sunan (BaaS) İş Modeli Nedir ve Ne Gibi Faydalar Sağlar?

BaaS iş modeli, bankaların bankacılık hizmetlerini banka dışı şirketlerin uygulamaları veya internet siteleri üzerinden müşterilere sunması anlamına gelir. Bu model sayesinde, bankalar müşteri portföyünü genişletirken, banka dışı şirketler de müşteri sadakatini ve deneyimini artırarak yeni finansal ürünler sunabilir.

Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) İş Modelini İlgilendiren Düzenlemeler Nelerdir?

Türkiye'de BaaS iş modeli, Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmektedir. Ayrıca, Bilgi Sistemleri Yönetmeliği, Destek Hizmetleri Yönetmeliği, Sır Yönetmeliği ve Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemleri Yönetmeliği gibi düzenlemeler de BaaS iş modelini dolaylı olarak etkilemektedir.

Hangi Kurum, Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) İş Modelini Düzenlemekte ve Denetlemektedir?

Türkiye'de BaaS iş modelini düzenleyen ve denetleyen kurum, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'dır.

Bankalar Yurt Dışında Yerleşik Olan Arayüz Sağlayıcılara Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) Hizmeti Sunabilir Mi?

Hayır, yönetmelik açık bir şekilde servis bankasının yalnızca yurt içinde yerleşik arayüz sağlayıcılara hizmet sunabileceğini düzenlemektedir.

Kimler Arayüz Sağlayıcı Olabilir?

Yönetmelik, arayüz sağlayıcılar için Türkiye'de yerleşik bir sermaye şirketi şeklinde kurulma şartı aramaktadır. Bu şartları taşıyan ve mobil veya web üzerinden hizmet sunan pazaryerleri, e-ticaret şirketleri, finansal kuruluşlar (bankalar hariç) vb. gibi diğer şirketler arayüz sağlayıcı olabilir.

Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) İş Modelinde Müşteri ile Bankacılık Hizmetlerine İlişkin Sözleşmeyi Kimin Yapması Gerekir?

BaaS'a konu bankacılık hizmetlerinin servis bankası tarafından sunulması esastır. Bu nedenle, müşteri ile servis bankası arasında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında bir sözleşme kurulması gerekmektedir.

Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) hizmetleri için kimlik doğrulama nasıl yapılmalıdır?

BaaS hizmetleri sunulurken, kimlik doğrulama servis bankası tarafından yapılmalıdır ve doğrulama UKTY standartlarına uygun şekilde yapılmalıdır.

Arayüz sağlayıcı ait platformun uyması gereken diğer bilgi güvenliği yükümlülükleri nelerdir? Sorumluluk kimdedir?

Müşterinin servis bankasının sunduğu hizmetlere erişmede kullandığı arayüz sağlayıcının mobil uygulaması veya internet tarayıcısı temelli arayüzü, Bilgi Sistemleri Yönetmeliği'nin üçüncü kısmında yer alan elektronik bankacılık hizmetleri için belirlenen kimlik doğrulama ve işlem güvenliği yükümlülüklerine uygun olmalıdır. Arayüz sağlayıcı ve servis bankası, bu konuda müteselsilen sorumludur.

Servis bankası bilgi güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir arayüz sağlayıcıya Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) hizmeti sunabilir mi?

Hayır, servis bankası, belirlenen bilgi güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya yetersiz olan arayüz sağlayıcılara BaaS hizmeti sunamaz ve destek hizmeti alamaz.

Servis bankası ile arayüz sağlayıcının Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) hizmeti sunabilmesi için izlemesi gereken yol nedir?

Servis bankası ve arayüz sağlayıcısı, BaaS hizmetinin kapsam ve detayları konusunda anlaşmalı, gerekli bilgi güvenliği yükümlülüklerini yerine getirecek olgunluğa sahip olmalı ve konuya ilişkin sözleşme müzakeresini gerçekleştirdikten sonra BDDK'dan izin almalı ve alınan izin üzerine aralarında BaaS hizmetine ilişkin sözleşme imzalamalıdır.

Arayüz sağlayıcının Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) hizmetine ilişkin internet sitesinde yer vermesi gereken hususlar nelerdir?

Arayüz sağlayıcısı, internet sitesinin ana sayfasında müşteri ile arasındaki BaaS hizmetine ilişkin tip sözleşmenin ve servis bankası ile müşteri arasında kurulan tip sözleşmenin bir örneğine yer vermelidir. Ayrıca, hizmet alınan servis bankasının/bankalarının logosu ve ismi de internet sitesinin ana sayfasında görünecek şekilde yer almalıdır.