Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

Küresel İklim Değişikliği Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Dünya, sonsuz uzayda şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındıran 4,55 milyar yaşında astronomik cisim olarak tanımlanmaktadır. Mavi gezegen olarak da adlandırılan dünyamız, doğduğu günden bu yana birçok değişime uğramış ve uğramaya devam etmekte. Bugün karşı karşıya olduğu küresel iklim değişikliği şüphesiz üzerinde barındırdığı canlılar için çok büyük tehdit oluşturmaktadır. Küresel ısınma ile başlayan bu değişiklik, ekosistem üzerindeki yapının etkilenmesinin yanında insanlık için sosyal, ekonomik ve hatta politik sorunlara da yol açmaktadır. Küresel boyutta yaşanan bu sorunların yine küresel boyutta çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Alışkanlıklarımızı, iş yapış şekillerimizi küresel iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek şekilde değiştirmeliyiz.

İklim Değişikliği Nedir?

İklim değişikliğinden önce iklimin ne olduğunu kısaca tanımlamak gerekiyor. İklim, günlük hava durumundan farklı olarak; Bir yerin uzun dönemler boyu değişmeyen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış gibi genel meteorolojik hava olayları olarak tanımlanabilir. Bir yerin iklimi, o coğrafyadaki fiziki şartlarla şekillenir. Hep bilinen hatta Türkiye’nin coğrafyasında ilkokul sıralarında bizlere öğretilmeye başlayan Akdeniz İklimi, Karasal İklim örneğindeki gibi ve uzun dönemler boyunca değişmeyen iklimin, bilinen özelliklerin değişmeye başlamasını da iklim değişikliği denir. Bu değişikliğinin tüm dünya coğrafyasında yaşanıyor olması ile küresel iklim değişikliği söylemi de yanlış olmayacaktır.

Bilim insanları; dünya tarihi boyunca karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde, dünyanın güneş sistemi içerisindeki konumu ve çok uzun süreli döngülerinin yanında, göktaşı düşmesi, volkan patlaması gibi dünya üzerindeki ani değişimlerle iklim değişikliklerin olduğunu ve bu oluşumların doğal faktörlerden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Doğal süreçler ve bilinen insanlık tarihi içerisinde dünyanın stabil bir iklim döneminde olduğunu söyleyebiliriz. Hatta insanlığın gelişimi de bu dönem içerisinde olmuştur. Bu gelişimin bir sonuçlarından biri olarak küresel ısınmasının artmasıyla iklim değişikliğinin izlerinin küresel boyutta görülmeye başlamasını, özellikle 1800’lü yılların başında fosil yakıtların kullanılmaya başlamasıyla anlamlandırabiliriz.

İklim Değişikliği Nedenleri Nelerdir?

Biliyoruz ki dünya, var olduğundan bu yana doğal bir süreç içerisinde iklim değişikliklerine maruz kalmıştır. Bilim insanlarının çalışmaları ile, bilinen dünyanın ikliminin değişiminde dünyanın güneş sitemindeki yeri ve diğer gezegenlerle etkileşimi, büyük yanardağ patlamalarının yaşanması, dünyaya büyük bir meteorun düşmesi, bitki örtüsündeki büyük değişimler gibi doğal faktörler sonucu iklimin değiştiğini ve değişebileceğini biliyoruz. Bilinen diğer bir bilimsel gerçek de atmosferdeki sera gazları etkisinin dünya ortalama sıcaklığını ve bunun doğal sonucu olarak iklimi etkilediği. Güneşten gelen ışık enerjisi ile dünyanın ortalama sıcaklığını belli bir düzeyde tutan bu gazların, fosil yakıtlar kullanılmaya başlamadan önceki atmosferdeki oranları uzun yıllar değişmeyen bir iklimin de var olmasında katkı sağlamıştır. Ancak, sera etkisi yaratan bu gazların özellikle de karbondioksitin atmosferdeki oranın artışı, dünyanın ortalama sıcaklığının artışında büyük etkisi olmuştur. Bunun dışında karbondioksit gazının yeryüzündeki doğal ortamlarda yok olmasına yarayan ormanların yok edilmesi, okyanuslardaki kirliliğin artması gibi önemli yutak alanlarının da insanlığın faaliyetleri sonucu tahrip edilmesi de iklim değişikliğine etki eden diğer faktörler olarak görülmelidir. Aslında tüm süreçlerin birbiri üzerinde tartışmasız etkisi büyüktür. Günümüzde yaşanan küresel iklim değişikliğinin nedeni, doğal faktörler ve süreçlerin dışında tamamen insanlığın gelişimi amaçlı da olsa endüstriyel faaliyetler için fosil yakıtların aşırı kullanımı, ormansızlaşma, yanlış tarımsal uygulamalar gibi insanoğlunun faaliyetlerinden kaynaklıdır.

İklim Değişikliğinin Etkileri Nelerdir?

İklimin, dünyanın ekolojik dengesi üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. O sebeple küresel ısınma ile birlikte yaşanan iklimin değişikliği, ekosistem üzerinde de değişimlere sebep olmaktadır. İklim değişikliğinin görünen bazı etkileri aşağıdaki gibidir;

  • Yağış rejimlerinin değişmesi
  • Buzulların erimesi
  • Sıcaklıkların artması
  • Canlı popülasyonlarının azalması

Bunların sonucu olarak da iş yapış şekilleri değişmeye başlamıştır. Küresel ısınma olarak adlandırılan ve iklim değişikliğine sebep olan dünyanın ortama sıcaklığındaki bu artışın gitgide daha da artıyor olması dünya üzerindeki değişim ve tahribatın çok hızlanmasına, belki de bu yüzyılın sonuna kadar düzeltilmesi mümkün olmayan bir noktaya ulaşmasına sebep olacaktır. Görmeye başladığımız ve oluşması muhtemel sorunlara, deniz seviyelerinin yükselmesiyle ada ülkelerindeki yaşam alanlarının etkilenmesini, yağış rejimlerindeki düzensizliklerle sınır aşan sularla ülkeler arası sıkıntıların artmasını, su kıtlıkları ile tarımsal alanların azalması ve gıda arzı problemlerini, aşırı sıcaklık artışının yaşam alanları üzerindeki etkileri ile yanacak iklim göçlerini başlıca genel örnekler olarak verebiliriz. Küresel ısınma ile ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklı etki, bitki ve hayvan türlerinin dağılımını habitatları ve ekosistemlerin işleyişini etkiler. Yağış rejimleri ve hava koşulların değişimi ile şiddetli fırtına, sel, kuraklık, orman yangınları gibi olayların çok sık görülmeye başlaması, yaşam alanlarımız üzerindeki tehditlerin artmasına sebep olacaktır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği kaynaklı yaşanan iklim krizinin çevresel etkilerinin yanında sosyal, ekonomik, politik ve yaşama ilişkin etkilerinin de olduğunu unutmamak gerekir.

İklim Değişikliğine Karşı Neler Yapabiliriz?

Küresel ısınmayı durdurmak ve sonucu olan iklim değişikliğini önlemek için, buna sebebiyet veren yapıya müdahale etmek gerekir. Sıcaklık artışı durdurulamazsa dünya üzerinde kısa sürede geri dönüşü olmayan büyük tahribat ve değişimlere sebep olacaktır. Bu sebeple en öncelikli olarak fosil yakıtlara olan bağlılığımızı azaltmaya başlamak, sera gazlarının salınımını azaltacak mekanizmaları uygulamaya koymak ve bunu küresel boyutta yapmak gerekmektedir.

Devletler arası anlaşmalarla, politikalarla ortaya konulacak iş planlarını, sıkı politikalarla uygulamak etkiyi artıracaktır. Tüm dünyanın ortak sorunu olan bu durum için ülkelerin, kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin ve bireylerin etkileri çerçevesinde eylemlerle önlem almaları gerekmektedir. Özellikle karbondioksit salınımının azaltılmasına yönelik çalışmalar kadar, karbondioksit yakalayan yutak alanlar için çalışılması da bir o kadar önemlidir.

Bu kapsamda ormanların korunması ve ormanlaştırma faaliyetlerin artırılması, denizlerdeki karbon yakalayan planktonların miktarının korunması ve artırılması için denizlerin kirletilmemesi ve temizliğine ilişkin çalışmalar yapılmalıdır. Küresel ısınmanın durdurulması için elbette emisyon salınımlarının azaltılması çok önemli ancak, şunu da unutmamak gerekir ki dünya ortalama sıcaklığı normal seviyelerine göre 1,2 derece ısınmış durumda. Pek olası görünmemekle birlikte bugün emisyon artıran faaliyetleri tamamen durdurmuş olsak da iklim değişikliğinden kaynaklı yaşadığımız etkiler, ya da küresel ısınmayı durdurana kadar geçecek süre içerisinde yaşayabileceğimiz etkiler için hazırlıklı ve bilinçli olmak ve uyum önlemlerini de alıyor olmamız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Ekosistem Nedir ve Ekosistemi Oluşturan Unsurlar Nelerdir?

başvuru

Topraksız ( Hidroponik ) Tarım Nedir ve Nasıl Yapılır?