https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git
 

Bireysel Bankacılık

Bireysel müşterilerime özel, yeni bir bankacılık deneyimi!

 

Emekli Bankacılığı

Emeklilerimize özel ürünler ve kampanyalar ile tanışın!

 

Afili Bankacılık

Ayrıcalıkları önünüze seren bankacılık Deniz’de!

 

Özel Bankacılık

DenizBank’ın özel müşterilerine sunduğu ayrıcalıkları keşfedin!

 

KOBİ Bankacılığı

Deniz’in KOBİ’lerimize sunduğu ayrıcalıklı ürün ve hizmetlere ulaşın!

 

Tarım Bankacılığı

Çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış tüm çözümlerimizi görün!

 

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Kurumsal müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına özel çözümler Deniz’de!

Borsada İndikatör Nedir? İndikatör Nasıl Kullanılır?

Borsada İndikatör Nedir?

Borsa analizlerinde, yatırımcılara fiyat hareketlerini ve dalgalanmalarını derinlemesine incelemek ve gelecekte kâr getirmesi olası yatırımları tahmin etmek amacıyla sunulan yatırım araçlarından biri de borsada indikatördür. “Borsada indikatör” demek aslında “borsada gösterge” demekle aynı anlama gelir. Borsa indikatörleri, finansal piyasalarda doğru yatırım yapmak için ihtiyaç duyulan en önemli yardımcı araçlardan biridir.

Borsada indikatörler finansal piyasa alanında kullanılan, analizlere yardımcı olan bir çeşit matematiksel hesap yöntemleridir. İndikatörlerden özellikle teknik analiz yapıldığında sıkça yararlanılır ve çoğunlukla grafiklerle birlikte fiyat değişimlerini gösteren çizgiler ya da şekiller olarak temsil edilir. Fiyat grafiğinin üzerinde doğrudan çizilerek gösterilebileceği gibi ayrı bir panelde ya da dosyada da tasvir edilebilirler. Yatırımcılara, belirli bir finansal yatırım aracının ya da finansal yatırım piyasasının o anki fiyat hareketlerine etki eden faktörleri gösterir ve o faktörler hakkında bilgi verir. İndikatörlerin tek başlarına kullanılmaları hatalı birtakım sonuçlara sebebiyet verme olasılıklarını artırdığından ötürü destekleyici şekilde kullanılmaları ile daha sağlıklı ve doğru yönlendirmeye sahip olunabilir.

Borsada İndikatörler Ne İşe Yarar?

Borsada indikatörlerin pazar eğilimlerini belirleme, alım satım sinyalleri üretme, risk yönetimi, trend gücünü ölçme gibi bir dizi faydası mevcuttur. Yatırımcıların genel piyasa hareketlerini anlamalarına yardımcı olmak adına pazar eğilimlerini belirleme konusunda destek sağlarlar. Borsada indikatörler, yatırımcıların belirli bir varlığın fiyat hareketlerini analiz etmesine , gelecekteki fiyat artışlarını ön görmesine yardımcı olabilirler. Borsada indikatörler, teknik piyasa düzleminde analizlerle beraber kullanılarak piyasanın gelecekteki durumu hakkında da yatırımcıların bilgi sahibi olmasına katkı sunar.

Pazar Eğilimlerini Belirleme: İndikatörler, trendlerin yönünü, pazar eğilimlerini belirlemek için yaygın olarak kullanılır. Bu pazar eğilimlerinin belirlenmesi ile yatırımcıların hangi yönde işlem yapılacağına daha kolaylıkla belirlenir ve karar aşamasına yardımcı olur.

Alım Satım Sinyalleri Üretme: İndikatörlerin amaçları, hedeflenen bir satış işleminde yatırımcıya fikir vermek ve alışveriş zamanlamasının en doğru zaman olmasına yardım etmektir. Alım ya da satım işlemlerinde en doğru sinyalin ve zamanlamanın belirlenmesine katkı sağlar. Gelecekteki fiyat araştırmalarında öngörülebilir öneriler sunan indikatörler yapılacak olan yatırımların çoğunun olumlu sonuçlanmasına da yardımcı olur.

Risk yönetimi: Risk yönetimi, yatırımcıların olası kayıplarını en az seviyeye indirmeye yardımcı olmak için indikatörlerin kullanıldığı önemli bir alandır. Bunun için Bollinger Bantları ve ATR (Average True Range) gibi noktalar devreye girer. Yatırımcılar bunları kullanarak risklerini daha etkin bir şekilde yönetebilir, fiyatların aşırı oynadığı durumlarda yatırımcıları riskli pozisyonlardan koruyabilir.

Trend Gücünü Ölçme: Trend gücünü ölçme, yatırımcıların mevcut bir trendin ne kadar güçlü olduğunu, devam edip etmeyeceğini değerlendirmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için birkaç yöntem kullanılır.

ADX (Average Directional Index), bir trendin gücünü ölçen en yaygın indikatörlerden biridir. Yüksek ADX değerleri, güçlü bir trendin devam ettiğini, düşük ADX değerleri ise trendin zayıfladığını göstermektedir.

CCI (Commodity Channel Index), indikatörleri ise fiyatın ortalamadan ne kadar sapmış olduğuna bakabilmek adına idealdir. Bu da trend gücünün değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu analizler, yatırımcıların trendin devam edip etmeyeceğini ya da trendin rüzgarın tersine dönme olasılığını anlamalarına yardımcı olan önemli noktalardır.

İndikatörler, finansal varlık durumunun anlatımında kullanılabilirler. Borsada indikatörler, analizi yapılan ya da yapılmak istenen finansal varlığın işlem hacminin değişiminden, arz talep durumuna; göreli finansal kuvvetinden, alış ve satış yoğunluğuna; fiyat hareketlerinin hızlanıp yavaşlayacağına kadar birçok farklı fakat önemli durumun anlatımında kullanılırlar.

İndikatörlerin kısaca en temel işlevi hedeflenen bir alım ya da satım işlemi yapılırken yatırımcıya fikir vermek ve söz konusu bu işlemlerde en doğru zamanı belirlemektir. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda borsada indikatörler, borsa ya da finans sektörü ile ilgili olanların vazgeçilmezi bir matematiksel modelleme şeklidir.

En İyi Borsa İndikatörleri Nelerdir?

Borsadaki indikatörler tek çeşit değildir. Birkaç çeşit indikatör mevcuttur ve bu indikatörler kullanım yerlerine göre değişiklik gösterirler. Bilindiği üzere borsada yatırım yapmak için teknik ve temel analizler üzerinde iyice durmak şarttır. Temel analizde bir şirketin mali vaziyeti ve ekonomik potansiyeli analiz edilme yöntemiyle o şirketin hisse senedi fiyatları tahmin edilmeye çalışılır. Bunun karşılığında teknik analiz ise geçmiş fiyat hareketlerini inceleyerek o şirketin gelecekteki fiyatları üzerinde fikir yürütmeye çalışır. Teknik analizin olmazsa olmazı olan indikatörler ise yatırımcılara hisse senetleri hakkında birçok önemli bilginin sağlanmasına yardımcı olur. Teknik analizlerde en çok kullanılan indikatörler ise sırasıyla şunlardır:

Hareketli Ortalama (Moving Average): Bu tür indikatörler belirli bir zaman dilimindeki fiyatların ortalamasını hesap eder. Basit Hareketli Ortalama (SMA) ve Üssel Hareketli Ortalama (EMA) olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. Farklı periyotların hareketli ortalamalarının kesişimleri alım satım sinyali anlamına gelir.

Göreceli Güç Endeksi – RSI (Relative Strength Index): Bu tip indikatörler fiyat değişimlerinin hızını ve boyutunu ölçerler. Alım ve satımların aşırılıklarını belirlemekte kullanılırlar.

Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama – MACD (Moving Average Convergence Divergence): Bu çeşitteki indikatörler ise hareketli ortalamalar arasındaki farkı hesap ederek trendin yönünü ve kuvvetini belirler. Genellikle ayrı bir paneldeki alımların ve satımların kesişim yerlerini gösterir.

Fibonacci Düzeltmesi (Fibonacci Retracement): Borsadaki bir fiyatın yükseliş ya da düşüş trendindeki geri çekilme seviyelerini belirlemeye yönelik kullanılan türde bir borsa indikatörüdür. Fibonacci Dizisi’nden yola çıkılarak hazırlandığından ötürü bu isimle anılır. Fibonacci Geri Çekilmesi de denir.

Bollinger Bantları (Bollinger Bands): Ortalama fiyata göre fiyatların nasıl değiştiğini gösteren borsa indikatörüdür.

Ichimoku Bulutu (Ichimoku Cloud): Bu indikatör ile piyasadaki destek ve direnç seviyelerini ve gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etme amacı güdülür.

Borsada İndikatör Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Teknik analizlerde geçmiş fiyat hareketlerini de inceleyerek yatırımcılara kesinlik içermese de bir öngörüde bulunma imkanı sunar. Farklı indikatörlerin birbirleriyle karşılaştırılmaları neticesinde olumlu ya da olumsuz uyumsuzluk ihtimallerini önceden tahmin edebilme fırsatını yatırımcılara tanır. Bu şekilde trendlerin tanımlanmasında ve alım satım sinyalleri üretilmesinde daha bilinçli kararlar verilebilmesine sebebiyet verir. Borsa indikatörleri, sermaye piyasalarındaki veri akışlarını anlamlı bilgiye dönüştürme konusunda da yardımcıdırlar.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

BIST 100 Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

başvuru

Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Çeşitleri Nelerdir?

başvuru

Katılım Endeksi Nedir ve Katılım Endeksi Nasıl Oluşturulur?