https://chatbot.denizbank.com/Sdk/Jetlink.js

Menüye Git İçeriğe Git

Katılım Endeksi Nedir ve Katılım Endeksi Nasıl Oluşturulur?

Katılım Endeksi, faizsiz yatırım ve katılım bankacılığı prensiplerine bağlı kalmak isteyen yatırımcılara yönelik özel bir borsa endeksidir. Borsa İstanbul (BIST) üzerinde işlem gören Katılım Endeksi, İslami finans ilkelerine uygun şekilde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerinden oluşur. Bu endeks, yatırımcılara hem finansal getiriler sağlamak hem de dini inançlarına uygun yatırım yapma olanağı sunar. Borsa endeksleri genel piyasa hareketlerini ve belirli sektörlerin performansını izlemek için kritik bir rol oynar. Katılım Endeksi de bu çerçevede, İslami prensiplerle uyumlu şirketlerin performansını izleyerek yatırımcılara şeffaf ve güvenilir bir rehberlik sunar.

Katılım Endeksinin Amacı Nedir?

Katılım Endeksi'nin oluşturulmasının temel amaçlarının ilki yatırımcılara seçim özgürlüğü sunmaktır. Bu sayede yatırım yapmak isteyen bireyler veya kurumlar için, katılım esaslarına uygun şekilde faaliyet gösteren şirketler arasından seçim yapma özgürlüğü sağlanır. İkincisi ise farkındalığı artırmaktır. Farkındalık artırmakla kastedilen şirketlerin katılım esaslarına yönelik farkındalıklarının artmasını teşvik etmek ve bu esaslara uygun hareket etmeleri için motivasyon sağlamaktır.

Katılım Endeksi’nin oluşturulmasının temel amaçlarından üçüncüsü katılım finans sektörüne teşviktir. Bu teşvikle katılım finans sektörüne olan ilgi ve katılım artırılarak, bu alandaki yatırımlar ve faaliyetler teşvik edilir. Son temel amaç ise fonlama imkanlarını geliştirmektir. Yani şirketlerin katılım finans sektörü içerisindeki fonlama imkanlarından daha fazla yararlanmalarının sağlanması ve bu sayede finansal yapılarını güçlendirmelerine destek olunmasıdır.

Bu amaçlar doğrultusunda, Katılım Endeksi hem yatırımcılara dini ve etik değerlerine uygun yatırım yapma imkanı sunmakta hem de şirketlerin katılım finans prensiplerine uyum sağlamalarını teşvik etmektedir.

Katılım Endeksi Nasıl Oluşturulur?

Katılım endekslerinin oluşturulma sürecinde, Türkiye Katılım Bankaları Birliği bünyesindeki Danışma Kurulu ile iş birliği yapılmaktadır. Endekste yer alacak şirketlerin uygunluğu, Danışma Kurulu tarafından belirlenen “Pay Senedi İhracı ve Alım-Satımı Standardı” ve bu standardın uygulanmasına yönelik ayrıntıları içeren “Katılım Finans İlkelerine Uygun Faaliyet Gösteren Şirketlerin Belirlenmesinde Esas Alınacak Rehber” doğrultusunda değerlendirilir. Değerlendirme sürecinde, “Standart” ve “Rehber” esas alınarak hazırlanan “Katılım Finans İlkeleri Bilgi Formu”na verilen yanıtlar dikkate alınır.

Bu yanıtların güncelliğini sağlamak, şirketlerin sorumluluğundadır. Katılım endekslerine yeni dahil olan bir şirketin Bilgi Formu'nda verdiği yanıtları, şirketlerin halka arz izahnamelerinde bulabilirsiniz. Halka açık şirketlerin bilgileri ise periyodik olarak güncellenen Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden izlenebilir.

Katılım Endeksi Türleri Nelerdir?

Katılım Endeksleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:

1. BIST Katılım Tüm Endeksi (XKTUM): Bu endeks, katılım endekslerini oluşturan tüm şirketlerin paylarından oluşmaktadır.

2. BIST Katılım 100 Endeksi (XK100): Katılım Tüm Endeksi kapsamındaki şirketler arasından, işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en yüksek olan 100 şirketin hisse senetlerinden oluşur.

3. BIST Katılım 50 Endeksi (XK050): Katılım Tüm Endeksi kapsamındaki şirketler arasından, işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en yüksek olan 50 şirketin hisse senetlerinden oluşur.

4. BIST Katılım 30 Endeksi (XK030): Katılım Tüm Endeksi kapsamındaki şirketler arasından, işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en yüksek olan 30 şirketin hisse senetlerinden oluşur.

5. BIST Katılım Sürdürülebilirlik Endeksi (XSRDK): Bu endeks, katılım ve sürdürülebilirlik temalarına birlikte yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yönelik olarak oluşturulmuştur. Endeks, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Endekslerinin seçim kriterlerini karşılayan şirketlerin hisse senetlerinden oluşmaktadır.

6. BIST Katılım Temettü Endeksi (XKTMT): Katılım ve temettü temalarına birlikte yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yönelik olarak oluşturulmuştur. Bu endeks, BIST Katılım Tüm ve BIST Temettü Endekslerinin seçim kriterlerini karşılayan şirketlerin hisse senetlerinden oluşmaktadır.

Bu endeksler, yatırımcılara farklı temalarda ve kriterlere göre seçilmiş şirketlerin performansını izleme ve değerlendirme imkanı sunmaktadır.

Katılım Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Faaliyet Alanları Nelerdir?

Şirket esas sözleşmesinde aşağıda belirtilen faaliyet alanlarının yer aldığı şirket payları, katılım endeksi kapsamı dışında tutulmaktadır.

Bu faaliyet alanları dışında kalan şirketler, diğer kriterleri sağladıkları takdirde, katılım endeksine dahil edilebilirler:

Alkollü içki üretimi ve ticareti, tıbbi amaçlar dışında uyuşturucu madde üretimi ve ticareti, kumar ve kumar hükmündeki faaliyetler, domuz ve domuz mamullerinin üretimi ve ticareti, faizli finans işlemleri, para ve/veya para hükmündeki varlıklar arasında yapılan vadeli işlemler, ahlaka ve İslami değerlere aykırı yayıncılık, İslami değerlerle bağdaşmayan eğlence, otelcilik vb. faaliyetler, çevreye ve canlılara büyük zarar veren faaliyetler, insan fıtratını değiştirmeye yönelik biyolojik/genetik faaliyetler, sağlığa zararlı tütün ürünleri üretimi ve ticareti.

Katılım Endeksinde Nasıl Yatırım Yapılır?

DenizBank üzerinden hisse senedi alım satımı yapmak için MobilDeniz veya İnternet Bankacılığı üzerinden yatırım hesabı açabilirsiniz. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra, hisse senedi almak istediğiniz tutarı, açtığınız yatırım hesabına transfer ederek işlemlerinize hemen başlayabilirsiniz.

Katılım Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Finansal Özellikleri Nelerdir?

BIST Katılım Endeksi içinde bulunan şirketlerin özellikleri, belirli bir rehber esas alınarak tanımlanmaktadır. Bu şirketlerin genel özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

Beyan Zorunluluğu: Endekste yer alan şirketlerin, Katılım Finans İlkeleri Bilgi Formu (KAFİF) belgesini doldurarak beyan etmeleri zorunludur.

Kapsam Dışı Faaliyetler: Endekste yer almayacak şirketlerin faaliyet alanları ilgili rehberde belirlenmiştir. Örneğin, içime yönelik tütün ürünleri, alkollü içecekler, domuz ve mamullerinden elde edilen gelirler, kumar ve kumar hükmündeki faaliyetleri içeren şirketler endekse dahil edilmez.

Finansal Uygunluk: Şirketlerin katılım finans ilkelerine uygun olmayan borçları bulunmamalıdır. Örneğin, katılım bankaları dışındaki bankalardan alınan krediler, ilkelere uygun olmayan borç olarak değerlendirilir. İlkelere uygun olmayan faizli kredi tutarının, şirketin piyasa değerinin %30'undan az olması gerekmektedir.

Şeffaflık: Endekste yer alan şirketlerin, şeffaflık ilkelerine uygun olarak yönetilmesi gerekmektedir.

Bu özellikler, BIST Katılım Endeksi'nde yer alacak şirketlerin belirlenmesi ve yönetilmesi sürecinde dikkate alınan temel kriterlerdir. Bu kriterler, yatırımcıların İslami finans ilkelerine uygun olarak yatırım yapmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu metinde yer alan ifadeler, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyeler içermektedir. Ancak, bu tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu tavsiyeler, herkesin farklı mali durumları ve risk-getiri tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak genel nitelikte sunulmuştur. Dolayısıyla, kişisel mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilirler. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım, birikim veya tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi, beklediğiniz sonuçları elde etmenizi garantilemeyebilir. Bu yazıdaki bilgileri değerlendirirken, kendi mali danışmanınızla veya bir yatırım uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir

başvuru

Borsada İndikatör Nedir? İndikatör Nasıl Kullanılır?

başvuru

BIST 100 Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

başvuru

Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Çeşitleri Nelerdir?